Mitä psykoterapiassa tapahtuu?

Psykoterapia käynneillä keskustellaan aiheesta, jonka sinä koet tärkeäksi. Keskustelu on tavoitteellista, mutta muutos ei synny hetkessä. Psykoterapia on prosessi. Voimavarojen löytyminen ja lisääntyminen tapahtuu yksilöllisesti, jossa minä ratkaisukeskeisellä ja voimavarasuuntautuneella työotteella olen avuksi.

Yleisimmät aiheet, joita käynneillä käsitellään ovat: arkea haittaavat tekijät, masennus, ahdistus, unettomuus, pelot ja yksinäisyys. Asiat kotona, koulussa, töissä tai ihmissuhteissa tuntuvat kuormittavilta. Tulevaisuus mietityttää tai tuntuu epävarmalta. Olen psykoterapeuttina puolueeton ja arkielämästäsi ulkopuolinen henkilö. Muutama tapaaminen voi viedä sinua elämässäsi eteenpäin, mutta pitkittyneissä hankaluuksissa useamman vuoden viikoittaiset tapaamiset ovat tarpeen.

Marjo Hirvonen

Ratkaisukeskeinen psykoterapia

Ratkaisukeskeinen ajattelutapani tarkoittaa tietynlaista asennetta ongelmallisiin tilanteisiin. Nimensä mukaisesti ratkaisukeskeisyys pyrkii ratkaisuihin, tavoitteiden ja päämäärien löytämiseen. Kaikkiin ihmimillisen elämän pulmiin ei kuitenkaan aina voi löytyä ratkaisua, mutta uusien näkökulmien avulla voidaan saada aikaan muutostoiveita- ja tavoitteita, jotka kannustavat eteenpäin. Tulevaisuuteen suuntautuminen, toiveikkuus ja voimavarojen etsiminen ja tukeminen kuuluvat olennaisena tähän ajattelutapaan.

Kaksi intiaania istui nuotiolla illalla ja toinen intiaaneista sanoi: Minun isälläni on kaksi koiraa. Toinen koira sanoo, että selviän ja toinen koira sanoo, etten selviä. Näin intiaanit kävivät nukkumaan. Aamulla intiaani kysyi toiselta: ”Kumpi koirista voitti?” Toinen vastasi: ”Se, jota ruokin.”

Työkalupakkiini kuuluvat

 • Vuorovaikutus
 • Aktiivinen työote
 • Keskusteleva työote
 • Asiakkaan voimavarat
 • Mielikuvaharjoitukset
 • Tietoisuustaitoharjoitukset
 • Kotitehtävät
 • Terapiakortit
 • Uusien näkökulmien tarkasteleminen

Kelan kuntoutus­psykoterapia ratkaisu- ja voimavara­keskeisesti

 •  Yli 18- vuotiaille
 • Kelan kuntoutuspsykoterapia korvaus on 57,60€/ kerta
  Tutustumiskäynti on 60€/45min
 • Vastaanotto etänä tai Kuopion keskustassa
 • Kuntoutuspsykoterapia palaute 50€ (Kela korvaus 22,71€)
 •  Esteen sattuessa ajan peruminen 24 tuntia ennen vastaanottoa tekstiviestillä 045-8058 338 tai sähköpostilla marjo.hirvonen@mielenpaja.fi. Aikasi pystytään vaihtamaan ”lennosta”, myös etätapaamiseksi. Peruuttamattomasta tai samana päivänä perutusta ajasta pidätämme oikeuden periä täyden käyntimaksun.
 • Vastaanotolle ei voi tulla flunssa oireisena. Tapaamiset toteutetaan etänä, jos Korona tilanne sen vaatii.
  Huolehdithan hyvästä käsihygieniasta.

Tuki- ja kriisikeskustelut ilman lähetettä

 • Vastaanotolle etänä tai Kuopion keskustassa
 • 90€/ 45min
 • 1-2 käyntiä voi jo auttaa eteenpäin
 • Käyntimäärä ja tiheys sovitaan elämäntilanteesi mukaan
 •  Valitettavasti käynneistä ei saa Kela korvausta

Yksilötyönohjaus

Sinulle sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen, kun haluat tarkastella työhösi liittyviä kysymyksiä ja kokemuksia.

45min/95€

Minkä asian kanssa hakeutuisin psykoterapiaan?

Ongelmat kotona, erimielisyydet parisuhteessa ja lasten kasvatuksessa ovat yksi aihe, joka on monesti mielessä.

Työelämän paine, stressi töiden jatkumisesta. Lomautetaanko minut, koska on yt-neuvottelut ja miten talouteni kestää?

Huoli lapsista on jo ehtinyt laantua, mutta miten on ikääntyvien vanhempieni kanssa? Miten jaksan huolehtia vanhenevista vanhemmistani, jotka eivät selviä ilman apuani?

Mikä minusta tulee isona? Tuleeko minusta mitään? Kaikilla tuntuu olevan ammatti ja tulevaisuus selvillä. Tämä ja moni muu asia ahdistaa ja masentaa. Koen itsesyytöksiä kelpaamattomuudestani. Kukaan ei kannusta minua yrittämään eteenpäin. Tuntuu, että olen aivan yksin tässä maailmassa.

Henkeä ahdistaa ja kurkkua kuristaa. Iltaisin en saa edes unta. Kun saan unenpäästä kiinni, niin uni on katkonaista. Herään aamuyöllä murehtimaan tätä maailmaa.

Psykoterapia on psyykkisen terveyden ja toimivuuden lisäämiseen tähtäävää tavoitteellista terveydenhuollon ammatillista toimintaa

Psykoterapialla hoidetaan henkilöitä, joilla on psyykkinen häiriö tai psykoterapian keinoin autettavissa oleva muu ongelma. Häiriöllä tai ongelmalla saattaa olla psyykkisten ilmenemismuotojen lisäksi ruumiillisia, vuorovaikutuksellisia ja sosiaalisia ilmenemismuotoja.

Psykoterapiasuuntauksen on perustuttava tieteellisesti tutkittuun yhtenäiseen psykologiseen teoriaan, joka auttaa ymmärtämään sekä ihmisen normaalia kehitystä että psyykkisten häiriöiden eri muotoja. Psykoterapiasuuntauksen ja -menetelmän valinnassa on otettava huomioon sen soveltuvuus potilaan häiriön hoitoon.

Psykoterapian tavoitteena on poistaa tai lievittää psyykkisiä häiriöitä ja niihin liittyvää kärsimystä, tukea psyykkistä kasvua ja kehitystä sekä lisätä henkilön valmiuksia itse ratkaista ongelmiaan.

Ratkaisukeskeiseen psykoterapiaan voit varata ajan ilman lähetettä. Ajanvaraus onnistuu helposti täyttämällä ”Ota yhteyttä” lomake. Tarvitset täyttää vain nimesi, sähköpostisi ja lyhyt viesti, niin olen sinuun yhteydessä.

ePsykoterapia

ePsykoterapeutti ilman lähetettä

Psykoterapia etänä on tutkimusten mukaan yhtä vaikuttavaa hoitoa, kuin kasvokkain tapahtuva psykoterapia vastaanotto. ePsykoterapeuttina pystyn auttamaan sinua suoraan kotiisi.

Sinun ei tarvitse stressata mistä saisit lähetteen psykoterapiaan. Otan sinut vastaan matalalla kynnyksellä. Et tarvitse lähetettä ePsykoterapia vastaanotolle.

Noudatan Valviran ohjeistusta etänä annettavista palveluista. Etävastaanotto toiminta perustuu asiakkaan omaan tahtoon ja hänen ensisijaiseen yhteydenottoon etäyhteyden käyttämisestä.

”Etäpalveluilla tarkoitetaan terveydenhuollossa sitä, että potilaan tutkiminen, diagnostiikka, tarkkailu, seuranta, hoitaminen, hoitoon liittyvät päätökset tai suositukset perustuvat esim. videon välityksellä verkossa tai älypuhelimella välitettyihin tietoihin ja dokumentteihin.” Lähde www.valvira.fi

 

Marjo Hirvonen kirjoittaa
Silmälasipäinen ruukku ja vihreä kasvi

Mitä tarvitsen ePsykoterapeutin vastaanotolle?

 • Tarvitset etäpsykoterapia käynnille todistuksen henkilöllisyydestäsi. Tähän käy passi/ajokortti.
 • Tietokone/tabletti/puhelin nettiyhteydellä, jossa on toimiva kamera ja mikrofoni.
 • Hakeudu rauhalliseen tilaan 45 minuutin ajaksi.
 • Yksi käynti voi auttaa tilanteessasi jo eteenpäin.
 • Sovimme ePsykoterapia käyntimäärän elämäntilanteesi mukaan.

Esteen sattuessa ajan peruminen 24 tuntia ennen vastaanottoa tekstiviestillä 045-8058 338 tai sähköpostilla marjo.hirvonen@mielenpaja.fi. Peruuttamattomasta tai samana päivänä perutusta ajasta pidätämme oikeuden periä täyden käyntimaksun.

 

Taskuterapeutti logo

Taskuterapeutti psykoterapian tukena

Mielenpaja käyttää ePsykoterapian tukena Taskuterapeuttia. Taskuterapeutti on sovellus, jonka lataat puhelimeesi.

”Taskuterapeutti on hoito- ja terapiatyön ammattilaisille tarkoitettu sovellus, joka tukee asiakkaan terapiaprosessia osana hoitosuhdetta. Taskuterapeutti on kehitetty tukemaan ensisijaisesti traumaterapeuttista työskentelyä, mutta se soveltuu hyvin kaikkeen vireystilan ja tunteiden säätelyyn liittyvään psykoterapeuttiseen työskentelyyn.”

Sovimme erikseen sovelluksen käytöstä, jonka käyttö kustantaa sinulle 15€/kk.